Tydligare gränsvärden kan vara på gång för ergonomisk belastning. Detta framgår som resultatet efter att 1000 arbetsbelastningsfall inom ett 60-tal yrken har mätts av Arbets- och miljömedicin (AMM) Syd.
Trots att en vanlig orsak bakom långtidssjukskrivning är långvarig eller hög fysisk belastning, finns det i dagsläget endast Arbetsmiljöverkets riktlinjer för vilka belastningsgränser som gäller. Inom andra arbetsmiljöområden såsom kemikalier, buller, vibrationer med mera finns tydliga gränsvärden, men eftersom regelverket kring ergonomisk belastning är vagt formulerat och baseras på bedömningsmodeller, checklistor och observation, är dessa riktlinjer av mer generell karaktär. Enligt AMMs forskningsrapport konstateras att tillsyn och reglering av ergonomisk belastning därför blir en bedömning som inte grundas på objektiva metoder.
Sedan 1990-talet har AMMs forskare utfört ett stort antal fysiska mätningar av arbetsbelastningen där man inkluderat arbetsställningar, rörelser och muskelbelastning i utsatta delar av kroppen hos arbetstagarna. De konsekvent utförda mätningarna har resulterat i ett påvisat samband mellan belastning och en rad sjukdomstillstånd.
Som en konsekvens av forskningen bör man kunna titta på att ta fram tydligare lagbundna gränsvärden, anser man på AMM Syd, och pekar på att en tydligare lagstiftning ger större möjligheter till att förebygga belastningsskador.
Parallellt arbetar man inom flera forskningsenheter med att utveckla enklare mät- och analysmetoder till företagshälsovård och skyddsombud. Målsättningen är att dessa nya metoder tillsammans med tydligare gränsvärden ska förenkla användandet av fysiska ergonomiska mätningar i det systematiska arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna och därigenom förebygga skador i yrkeslivet.
Källa: Åtgärdsnivåer mot belastningsskada (Rapport)
Arbets- och miljömedicin i Lund
Arbets- och miljömedicin i Lund bedriver forskning i en multidisciplinär miljö för att möta framtidens problem inom arbetsmiljö- och miljöområdet. Forskningsprojekten drivs i samarbete med Avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola, samt Arbets- och miljömedicin och Sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.