I traverssystem är den lastbärande löpvagnen en av de viktigaste komponenterna.
En regelbunden kontroll av löpvagnens status och påverkande faktorer i arbetsstationens miljö har stor betydelse för att optimera traverssystemets funktion.
Det är även viktigt för att tillhandahålla en god arbetsplatsergonomi för de operatörer som arbetar med lyfthjälpmedel och manuell hantering.
För att undersöka löpvagnarnas status och prestanda rekommenderar Movomech följande arbetsgång.
1. Lyssna och känn
Lyssna efter svaga missljud, skrap eller gnissel. Löpvagnarna ska löpa tyst, och förflyttningen ska kännas jämn och mjuk längs hela åkbanan.
2. Jämför teoretisk prestanda med verkligt utfall
Gör en uppskattning av den teoretiska igångsättningskraften för systemet enligt anvisningar i produktmanualen.
Generellt gäller för Movomechs traverssystem Mechrail™ att startkraften som behövs vid manuell lastförflytting kan uppskattas till att motsvara 1-1,5 % av den flyttade lastens totala vikt omräknat till tryck- och dragkraft, inkluderat ingående skenkomponenter, lyftdonets och eventuellt verktygets vikter. Förflyttningskraften som behövs för att bibehålla rullning är mindre än 1 %.
Används medieförsörjning som kabelvagnar, kabelsläpkedja eller liknande tillkommer ca 10-20 N till dessa teoretiska värden.
Projektspecifika belastningsfall kan komma att påverka den start- och förflyttningskraft som behövs, till exempel då en teleskoperande travers monterats i svag bakåtlut för att automatiskt återgå till returläge med hjälp självrullning då lyftdonet är opåverkat.
Då teoretiska värden tagits fram kan det verkliga utfallet mätas för jämförelse och preliminär diagnos.
Börja med att dra lasten i normal hanteringshöjd med en dragbelastningsmätare (dynamometer) för att avgöra hur stor igångsättningskraft och förflyttningskraft* som krävs för förflyttning av lasten. Testet görs normalt fem gånger i en hastighet som motsvarar det reella arbetstempot, varav medianvärdet väljs som utfall.
* Vid förflyttningar kortare än 5 sekunder testas i normalfallet inte förflyttningskraften.
Om värden uppmäts som tydligt avviker från de uppskattade teoretiska krafterna, kan detta ses som en indikation på att prestandan försämrats och att löpvagnarnas status behöver kontrolleras noggrannare, se punkt 3 och 4.
3. Kontrollera löpvagnens löpyta
Kontrollera och rengör vid behov ytan på löpbanan i profilen där vagnen förflyttar sig. Ytan ska vara ren och torr. Smutsiga och nedfettade löpytor kommer för eller senare alltid att påverka traverssystemets prestanda. Använd ett rent och torrt tygstycke.
Fett eller olja kan temporärt lossa löpvagnen i en kärvande sektion i fall då en banprofil degraderats genom yttre påverkan, men det gömmer bara problemet och kommer tidvis att orsaka större rullmotstånd genom dra till sig smuts och skräp till löpytan och vagnshjulen. Dessutom kommer fett och olja applicerat i skenan att droppa ner på personal och produkter.
4. Kontrollera hjul
Demontera vagnarna från skenan och inspektera dem. Sök efter skador, skräp och lagerslitage. Om sådant kan konstateras behöver löpvagnen bytas ut. Hjulet ska heller inte kasta mer än 0,1 mm. Det ska rotera fritt och jämnt utan problem.
Att undersöka löpvagnarnas status utgör en viktig, men inte komplett, del av en underhållsservice för ett lättraverssystem som används till manuell lyfthantering. Hur väl systemet fungerar påverkas även av faktorer som installationsprecision, tillståndet hos ban- och traversprofiler och skarvpunkter, statusen hos tillbehörskomponenter, och så vidare.
För mer information om hur ditt traverssystem bäst kontrolleras och underhålls för en optimal prestanda är du välkommen att kontakta Movomechs serviceavdelning eller din närmaste återförsäljare.
Läs även: Långtidstest av ny traversskena gav resultat dubbelt upp